Hiihtovarusteet: mitä harrastajan tulisi tietää?

Moni aloitteleva hiihtäjä joutuu hämmennyksiin mennessään kauppaan ostamaan hiihtovarusteita. Varusteita on paljon, hinnat vaihtelevat kympeistä tuhansiin euroihin ja jo ennen ostopäätöstä pitäisi tietää se, kuinka paljon aikoo hiihtää, missä aikoo hiihtää ja miten aikoo hiihtää. Tällä sivulla tarkastellaan sitä, mitä hiihtovarusteita aloitteleva harrastaja tarvitsee, ja miten varusteet valitaan.

Sukset ja siteetskiing-1569135_960_720

Murtomaahiihtosuksia ovat perinteisen tyylin sukset, joita käytetään ladulla etenemiseen ja vapaan eli luistelutyyliin sukset, jotka sopivat kovapohjaisella, riittävän leveällä uralla liikkumiseen. Normaalisti voideltavien ja huollettavien suksien rinnalle on viime vuosina kehitetty esimerkiksi pitopohja- ja karvapohjasuksia, joita ei yleensä tarvitse voidella lainkaan. Tällä tavoin hiihdon aloittaminen on pyritty tekemään mahdollisimman yksinkertaiseksi. KIlpakäyttöön ja aktiiviharrastajalle pitopohjasuksia ei voi suositella, koska kylmässä kelissä ne luistavat huonommin kuin perinteiset voideltavat sukset.

Perinteisessä hiihtotyylissä ihanteellinen suksien pituus on hiihtäjän omaa mittaa 15–20 cm pidempi. Suksen valinnassa on oleellista ottaa huomioon suksen jäykkyys.Voimakas tai painava hiihtäjä tarvitsee jäykemmät sukset kuin aloittelija. Näin siksi, että perinteisen tyylin sukseen pitovoide laitetaan suksen keskelle ja suksen liukualue on suksen päissä, ja pitoalue ei osu latuun ellei hiihtäjä potkaise suksellaan vauhtia.

Luistelutyylin suksi on lyhyempi kuin perinteisen tyylin suksi. Tyypillisesti luistelusuksi on 5-15 cm hiihtäjää pidempi. Luistelusukset ovat perinteisen suksiin verrattuna huomattavasti jäykemmät.

SuksisIteiden valinnassa tulee ottaa ensi sijaisesti huomioon se, millaisia hiihtokenkiä käytetään. Käytännössä siteitä on kahta tyyppiä, mutta hiihtämisen kannalta erot eivät ole merkittäviä.

Hiihtokengät

Hiihtokengät valitaan ensi sijaisesti hiihtotyylin mukaan, mutta luonnollisesti hiihtäjän jalan muoto ja jossakin määrin myös hiihtäjän taso vaikuttavat kengän valintaan. Luisteluhiihdossa käytettävien hiihtokenkien varsi on korkeampi ja jäykempi. Kenkien valinnassa on myös otettava huomioon se, millaiseen siteeseen kengän tulee sopia.

Hiihtosauvat

Perinteiseen tyyliin sopivat sauvat ovat selvästi lyhyemmät kuin luisteluhiihdossa käytettävät. LIian pitkät sauvat aiheuttavat helposti niska- ja hartiaseudun kipeytymistä ja liian lyhyillä ei puolestaan saa tarpeeksi tehoa hiihtoon. Luisteluhiihtoon kannattaa valita sauvat, jotka ovat 10–20 cm hiihtäjän pituutta lyhyemmät. perinteisessä hiihdossa sauvat voivat olla jopa 30 senttiä hiihtäjää lyhyemmät. Sauvojen rakenteissa on eroja: toisissa on käytetty enemmän kevyitä rakennekuituja kuin toisissa sopivan jäykkyyden ja kimmoisuuden aikaansaamiseksi, mutta perustason harrastajalle tällä ei juurikaan ole merkitystä.

Välineiden valinnassa osaava myyjä on tärkeä apu. AInakaan ensimmäisiä suksia ei kannata mennä hankkimaan ilman asiantuntijan opastusta.