Hiihtourheilu on monipuolinen laji

Hiihto on historian aikana jakautunut erilaisiin liikunta- ja kilpaurheilumuotoihin, joista jokaisella on omat erityispiirteensä. Tässä kirjoituksessa käsitellään lyhyesti, mitä kaikkea hiihto voi sisältää ja mihin ammattiurheilija voi erikoistua.

Hiihtämisen perinteiset muodot

Maastohiihto on lajin yleisin muoto, joka suoritetaan tavallisesti vaihtelevassa maastossa, muttei kuitenkaan mäenlaskuna. Tätä hiihtomuotoa kutsutaan usein myös murtomaahiihdoksi. Urheilun alalaji voidaan suorittaa osittain tasamaalla, mäkisessä maastossa tai järven jäällä, josta alun perin kaikki muut hiihtolajit on kehitelty.skiing-1343307_960_720

Maastohiihdossa urheilijalle on usein valmistettu erikseen tehty latu, jonka urissa on helpompi edetä. Liikkuessaan hiihtäjä vauhdittaa itseään sauvojen avulla ja taittaa matkaa verkkaiseen tahtiin suksien varassa. Maastohiihtoa voidaan suorittaa pääasiallisesti kahdessa erilaisessa muodossa; joko perinteisesti tai luisteluhiihtomuotoa käyttämällä.

Kilpaurheilun monet muodot

  • Ampumahiihto on kilpaurheilumuoto, jossa matkaa hiihtävä maastohiihtäjä pysähtyy erikseen merkityille ampumapaikoille, jossa hän ampuu sarjan mahdollisimman nopeasti ja virheettömästi. Kisan aikana ampumapaikkoja on useita, joissa onnistuminen vaikuttaa kilpailussa menestymiseen nopeuden lisäksi.
  • Hiihtosuunnistuksessa edetään erikseen hiihtoon sopiviksi tehdyillä teillä, jossa kilpailija suunnistaa radan läpi hiihtämällä ja merkitsee rastit karttaan. Tässä urheilun muodossa tarvitaan monipuoliset suunnistustaidot nopean hiihtämisen lisäksi.

Mäkihyppy

  • Erääksi hiihdon alalajiksi voidaan määritellä myös mäkihyppy eli mäenlasku, jossa lasketaan keinotekoista mäkeä pitkin hyppyrinnokalle ja siitä edelleen alas usein lentäen useita kymmeniä metrejä ilmassa. Hypätessään urheilijan on oltava harjaantunut ponnistamaan oikeaan aikaan voidakseen onnistua hypyssä loukkaamatta itseään ilmalennon alastulon aikana, jossa hän lopulta laskeutuu alastulomäkeen.
  • Yhdistetyssä hiihdossa yhdistetään edellä mainittu mäkihyppy ja maastohiihto, jossa tavallisesti ensin hypätään mäkeä ja loppusijoitusten perusteella lähdetään hiihtämään tavallisessa maastossa niin, että parhaat hyppypisteet saanut pääsee lähtemään matkaan ensimmäisenä.

Laskettelu on yksi hiihdon alalajeista

Kisaaminen tällä alueella on myös yleinen kilpaurheilun muoto. Tämän hiihtomuoto koostuu tavallisesti kumparelaskusta ja erilaisista hypyistä tai mahdollisimman nopeasti rinteeltä alas laskemisesta.

  • Alppihiihto on talviharrastus ja -urheilumuoto, jossa lasketaan lumisia vuorenrinteitä alas käyttäen juuri tähän tarkoitettuja hieman vahvempia suksia, tukevia monoja ja sidettä, jossa koko jalkapohja lukittuu sukseen kiinni. Laskeminen voi tapahtua kunnostetulla rinnealueella tai hoitamattomassa rinteessä.
  • Nopeuslaskuksi voidaan taas kuvailla laskutapaa, jossa rinnettä suksilla alas laskettaessa pyritään saavuttamaan mahdollisimman suuri nopeus. Tämä on nopein hiihtolaji ja vauhti voi nousta jopa yli 200 kilometrin tuntinopeuteen, jolloin urheilijan on käytettävä suojavarusteita, kuten kypärää ja erilaisia kehoa suojelevia varusteita.