Hiihtäminen muutoksen edessä

Hiihtämistä harrastavat henkilöt nauttivat vauhdin tunteesta, jonka lumisella metsäpolulla eteneminen aiheuttaa. Se on hyvä ja terveellinen harrastus, jossa koko keho on liikkeessä ja saa tasapuolisesti harjoitusta.

Suomalaisille hiihto on ollut yksi suosituimmista urheilulajeista viime vuosikymmenten aikana ja harrastus mielletään nostalgisesti jopa Suomen historian sotamaisemiin ja jokapäiväiseksi kuljetusmuodoksi vanhemman kansan menneisyydessä, jossa hiihdettiin kouluun tai metsätöihin kimaltelevien aurinkoisten hankien ja valkeiden järven jäiden läpi. Hiihto viime vuosina on kuitenkin menettänyt suosiotaan muiden urheilumuotojen yleistyessä ja tullessa suosituimmiksi. Keskitymme tässä artikkelissa miettimään, mitkä syyt ovat johtaneet siihen, että hiihdon suosio on hiipumassa suomalaisten suosikkiurheiluna.

Pakkopullaa

Suurimmassa osassa suomalaisia kouluja lasten ja nuorten koululiikuntaan talviaikana on tähän asti aina kuulunut hiihtopäiviä. Pientä vähemmistöä lukuun ottamatta valtaosalle hiihtäminen on näinä pakollisina urheilupäivinä ollut epämiellyttävä välttämätön paha, jolloin suksi ei luistanut ja matka takkusi. Hiihtämisen opetteleminen koulukavereiden nauraessa vieressä ei ole auttanut mielekkään harrastuksen aloittamskis-584600_960_720iseen. Lisäksi tottumattomalle hiihtäjälle liikuntamuodon mutkaton onnistuminen ei ole itsestäänselvyys, sillä hiihtäminen vaatii koordinaatiokykyä ja jaloissa olevien suksien hallinta täytyy opetella muutaman kaatumisen ja tasapainon menettämisen kustannuksella.

Mielenkiintoisempia talviurheilulajeja

Nuorten suosiossa olevat trendikkäät talviurheilumuodot, kuten laskettelu ja lumilautailu ovat korvanneet osaltaan hiihtämisen suosiota, sillä yleinen mielipide vaikuttaa ja trendiurheiluun osallistuvat ovat valmiita satsaamaan kalliimpiin ja mielenkiintoisimpiin urheilulajeihin. Murtomaahiihdoksikin kutsuttu tasaisella maalla eteneminen ei myöskään tuo samaa vauhdin hurmaa ja adrenaliiniryöppyä, kuin suuria vuorenhuippuja alas laskettaessa. Tämän lisäksi hieman vanhempi sukupolvi, joka aiemmin on hiihtänyt aktiivisesti, ei välttämättä enää pääse laduille niin aktiivisesti kuin aiemmin muiden, kuten perhevastuiden ja työpaineiden lisääntyessä.

Muuttuneet sääolosuhteet

Ne henkilöt, jotka eivät halua kuluttaa omaisuuksia talviurheiluun, lähtevät nykyään olosuhteiden pakosta ennemmin lenkkeilemään tai hölkkäämään, kuin hiihtämään. Tähän on vaikuttanut selvästi muuttuneet sääolosuhteet ja lämpötilojen heittely, jolloin talven pysyviä lumia on vähemmän. Alkutalvesta satavat ensilumet sulavat usein vuodenvaihteessa ja kestäviä lumia saadaan odotella usein pitkälle tammikuun ja helmikuun vaihteeseen saakka, jolloin hiihtolatuja voidaan alkaa ylläpitää. Hiihto mielletään edulliseksi urheilumuodoksi, joten harvalla on mahdollisuus lähteä erikseen hiihtämiseen varattuun halliin, jossa ylläpidetään kylmää lämpötilaa ja hiihtolatuja keinotekoisesti.